Baskı beton uygulamalarının insanlar tarafından çok beğenilme sebeplerinden bir tanesi de puzzle görünümüne sahip olmasıdır. Fakat görünenin aksine baskı beton puzzle tarzı parçalardan meydana gelmemektedir. Bu sebepten baskı beton uygulamaları kesinlikle kolay kolay kırılmaz ve parçalanmaz bir yapıda olmaktadır. Herkes tarafından bilinen ve çok meşhur bir kaldırım tarzı olan Arnavut Kaldırımları gibi taşlardan oluşmaz ve arasında ot bitmez.
Zemin baskı beton uygulaması zaten bu noktada önem kazanmaktadır. Baskı beton uygulamaları kesinlikle yakıcı güneşten ya da soğuk havadan etkilenmezler. Böylece solma ve renk kaybolması gibi bir durum yaşanmaz. Temizlik noktasında da yüzeyi dümdüz olan baskı beton uygulamaları oldukça kolay temizlenebilme özelliğine sahiptir. Tek parça halinde olan bu zemin kaplama sistemi yüzeyi düzgün bir yapıda olmasına rağmen asla kaydırmaz.
Zemin Baskı Beton İlk Nerede Kullanıldı?
Zemin kaplama sistemlerinden olan baskı beton ilk olarak 1970’li yıllarda başta ABD olmak üzere Almanya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Aslında ilk başlarda zemin baskı beton çok yüksek maliyetlere mal olan park ve bahçelerdeki zemin yapımını ekonomik yönden minimum seviyeye çekme amaçlı tercih edildi. Ancak zamanla teknolojinin de gelişmesiyle daha da bir estetik görünüm kazanan baskı beton, ok tercih edilen ve beğenilen bir sisteme dönüştü.
Baskı Beton İlk Nerede Kullanıldı?
Türkiye’de ise ilk kez 1990’lı yıllarda büyükşehirlerde kullanılmaya başlanmıştır. İlk örnekleri İstanbul, Ankara, Konya, Yozgat, Gaziantep, Erzurum ve İzmir’de olmak üzere belediyenin peyzaj çalışmalarında görülmüştür. 2000’li yıllardan itibaren ise ülkemizin hemen her yerine yayılmıştır.
Desenli Zemini Nasıl Yaparız?
İlk önce zemin baskı beton uygulamalarında uygulama yapılacak zeminin etüdünün yapılması gerekmektedir. Çünkü sağlam ve düzgün olmayan zeminlere uygulanan baskı betonlardan başarı elde etmeniz mümkün olmamaktadır. Zemin etüdünün düzgün yapılmasından sonra zemin baskı beton uygulaması için en önemli aşamalardan olan harç dökümüne geçilir. Bu harç en az 10 cm derinliğinde olmakta ve içerisinde yüzeyde çatlama, kırılma gibi durumları önlemek için yer yer taş kullanılmaktadır.
Beton dökülme aşamasının ardından yüzey düzleştirme işlemi yapılmaktadır. Böylece beton yüzeyi pürüzsüz bir yapıya kavuşturulmaktadır. Sonrasında yüzey sertleştirici toz serpme işlemi yapılır ve bir müddet beklemeye geçilir. Şimdide kalıp ayırıcı tozu ve antik etki tozu serpilme kısmına geçilmektedir. Zemin baskı beton kalıplarıyla birlikte preslenir ve 1-2 gün dinlenmeye bırakılır. Sonrasında zemin yüzeyi tazyikli su ile temizlenir. En son olarak ise yüzey koruyucu ve parlatıcı zemin yüzeyine uygulanır ve böylece baskı beton tamamlanmış olur.
Zemin Baskı Beton Kalıpları
Çok farklı çeşitlerde baskı beton kalıpları bulunmaktadır. Her biri ayrı bir isimle nitelendirilen zemin baskı beton kalıplarının isimlerinden bazılarını sizler için aşağıda yazdık.
Düzensiz Örgü Baskı Kalıbı: Kare ve dikdörtgen şeklindeki kalıpların dikey-yatay yan yana gelerek karmaşık bir dizayn oluşturulması ile elde edilmektedir. En çok tercih edilen baskı kalıplarından bir tanesidir.
Walkway Slate Baskı Kalıbı: İsminden de anlaşılacağı gibi yürüyüş baskı kalıbı olmaktadır. Düzensiz örgü kalıbından farkı bundaki kare ve dikdörtgenlerin daha büyük olmasıdır. Aynı şekilde bu kalıpta şekiller daha sistematik ve düzenli bir yapıda dizayn edilmiştir.
London Cobble Baskı Kalıbı: Bu baskı kalıbı ise Londra Arnavut baskı kalıbı olmaktadır. Bu kalıpta taşlar çok daha küçük olup, çoğunlukla meydanlar için tercih edilmektedir. Yine London Cobble zemin baskı beton kalıbı büyük havuzların kenarlarını süslemek amaçlı da tercih edilmektedir.
Yelpaze Baskı Kalıbı: En çok tercih edilen hemen herkesin sıklıkla karşılaştığı baskı kalıplarından olmaktadır. Ufak kare taşların yelpaze görünümü oluşturması ile elde edilmektedir.
Balık Sırtı Kalıbı: Dikdörtgen şeklindeki taşların yatay ve dikey olarak yan yana getirilmesi sonucu elde edilmektedir. Birçok kentin kaldırımları genel olarak balıksırtı baskı kalıbı ile yapılmıştır. Buda en çok tercih edilen baskı kalıpları arasında yer almaktadır
Baskı Beton Firması Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle beton zemin baskı beton firması seçerken iyi bir araştırma yapmalısınız. Tercih edeceğiniz firmada aşağıdaki özelliklerin bulunmasına dikkat ediniz.
- Köklü bir firma olmasına,
- Yeni teknolojilerden yararlanıyor mu?
- Profesyonel ve deneyimli bir kadroya sahip mi?
- Üstlendiği işleri zamanında ve istendiği gibi teslim edebiliyor mu?
- Firmanın bilindik referansları var mı?
- Türkiye’nin hemen her yerinde çalışabilme kapasitesine sahip mi?
- Herhangi bir problemde anında teknik destek hizmeti sağlayabiliyor mu gibi özelliklere sahip olması çok önemlidir.